Betrouwbaarheid windenergie

Betrouwbaarheid windenergie

Ook in Nederland waait het niet altijd en soms waait het zo hard dat om veiligheidsredenen een windturbine stilgezet moet worden. De vraag is dus hoe betrouwbaar windenergie is.

De meeste betrokkenen zijn het er wel over eens dat bij een windsnelheid van lager dan 4 meter per seconde een windturbine niets oplevert en dat het vanaf 25 m/s gevaarlijk wordt om de turbine in bedrijf te houden. Het gebied waarin een turbine goed functioneert, ligt dus tussen windkracht 3 en windkracht 9. Daarbij gaat het overigens om de windsnelheden op het niveau van de rotor. Die liggen al gauw 2 keer zo hoog als de windsnelheden op een niveau van 10 meter, waar het KNMI vanuit gaat. Bij een windkracht 2 op de grond kan de turbine - als deze hoog genoeg is-dus al draaien.

Over het gehele jaar genomen is staat een turbine - afhankelijk van de plek en de hoogte waar een turbine is geplaatst - gemiddeld 2% van de tijd stil. De overige 98% van de tijd is de windsnelheid goed en wordt er dus energie geproduceerd. Daarbij is overigens de tijd voor onderhoud en reparatie te verwaarlozen. Een goede turbine haalt gemakkelijk 98% bedrijfstijd.

Meer informatie? Contact.

Home